Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Beheer is bepalend voor aanwezige vogelsoorten op golfbaan

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 29 maart 2024
67 sec


NGF houdt jaarlijkse Birdwatching Day

De wijze waarop een golfbaan ingericht is en beheerd wordt, bepaalt welke (vogel)soorten er floreren. Wil je golfers en niet-golfers wijzen op de mooie leefgebieden die golfterreinen vormen voor vogels en andere dieren? Doe dan mee aan de jaarlijkse NGF Birdwatching Day op 11 mei.


Vogelbescherming Nederland en de NGF staan voor het beschermen, in stand houden en laten groeien van de vogelpopulatie, want vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Met de Birdwatching Day worden golfers en niet-golfer hiervan bewust gemaakt. 'Vogelvriendelijk beheer dient twee doelen. Gaat het goed met de vogels, dan gaat het goed met het groen. Vogels zijn daarnaast een natuurlijke vijand van plagen. Spreeuwen zijn bijvoorbeeld een natuurlijke bestrijder van engerlingen en mezen bestrijden de processierups. De wijze waarop een golfbaan ingericht is en beheerd wordt, bepaalt welke (vogel)soorten kunnen gaan floreren', schrijft de NGF op haar website.

Vogels tellen

De NGF Birdwatching Day voor golfbanen en -clubs, editie 23, wordt gehouden op zaterdag 11 mei. Dat is op de eerste dag van de Nationale Vogelweek (11-19 mei). Clubs kunnen de vogeltelochtend echter ook op een andere datum dan 11 mei organiseren. Alle golfclubs en -banen worden door de NGF uitgenodigd deel te nemen aan de jaarlijkse NGF Birdwatching Day die in 1999 voor het eerst is gehouden. Op deze dag kunnen golfers en niet-golfers meewandelen met een deskundige die vogelsoorten telt op zicht en geluid. Op deze manier worden golfers en anderen enthousiast gemaakt voor de vogels en de natuur op en rond golfbanen.


Beeld

Clubs die elk jaar meedoen aan de Birdwatching Day en elk jaar de tellijst invullen, krijgen een goed beeld van de vogelsoorten die er permanent zijn en de toename aan vogelsoorten die het gevolg is van meer natuurontwikkeling. De jaarlijkse momentopname kan een aanzet zijn tot meer nestkastprogramma's, natuurcommissies, meer betrokken leden, etc. Tegelijk ontstaat een beeld van de vogelbevolking op de Nederlandse golfbanen.


Op de website van NGF is meer informatie te vinden over deze vogelteldag.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER