Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Autonome SmartMow maait Edese fairways tot volle tevredenheid

ARTIKEL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 18 juni 2025
155 sec


Op de Edese Golf Club Papendal worden de fairways sinds een jaar gemaaid door de allereerste SmartMow van TurfTroniq. Hoofdgreenkeeper Lennard Diets vertelt graag over deze autonome maaier in de rubriek Mens en machine.

Lennard Diets: 'We krijgen veel complimenten voor het maaibeeld op onze fairways.'
Lennard Diets: 'We krijgen veel complimenten voor het maaibeeld op onze fairways.'

Meestal valt de keuze in deze rubriek op een machine die of een stuk handgereedschap dat door een greenkeeper zelf gebruikt wordt. In dit geval beperkt de rol van de greenkeeper zich tot het aansturen en schoonmaken van deze volledig elektrische machine; verder doet die zijn werk volledig automatisch. 'Dit gebeurt naar volle tevredenheid. We krijgen veel complimenten voor het maaibeeld op onze fairways. Het is iets nieuws en dan is het altijd even afwachten, maar ik ben er meer dan tevreden over. Het spelplezier wordt erdoor verhoogd en de fairways zien er prachtig uit', vertelt Diets.

Superveilig

Natuurlijk moesten ook de golfers even wennen aan een zelfstandig rijdende machine op de golfbaan. Maar dankzij goede communicatie vooraf in de nieuwsbrief begrijpen de meesten dat de machine geen gevaar vormt. Sterker nog, hij beschikt over lidar, waarmee via lasersignalen alles in de omgeving van de machine kan worden gedetecteerd. 'Vergelijk het met de sonarsignalen van vleermuizen', zegt Diets. Al op acht meter afstand waarschuwen alarmlichten voor de komst van de maaier en gaat hij langzamer rijden. Hij stopt helemaal als hij te dicht bij een object of persoon komt. 'Mocht de machine toch iets raken, dan stopt hij direct dankzij het bumpersysteem aan de voor- en achterkant', weet Diets. Superveilig, dus. Golfballen kunnen niet in de maaier terechtkomen dankzij de rollen voor de maaikooien.


Het afgelopen jaar had de hoofdgreenkeeper veelvuldig contact met de ontwikkelaars van TurfTroniq om zijn bevindingen met betrekking tot de SmartMow door te geven. Dit leidde tot verdere finetuning van de software. Voorbeelden hiervan zijn het nauwkeuriger invoeren van de contouren van de fairways en het met de gewenste snelheid laten zakken van de maaikooien. De SmartMow is uitgerust met drie wielen en vijf maaikooien, die dankzij de ingebouwde tractieregeling sneller of langzamer kunnen draaien. 'Zo gaat het nooit wrikken', verduidelijkt Diets. Onder de motorkap bevinden zich drie lithiumaccu's, die goed zijn voor meer dan twaalf uur werkcapaciteit. Er is zelfs plaats voor een vierde accu. Deze accu's worden dagelijks opgeladen met door zonnepanelen opgewekte energie.

Flexibiliteit

De SmartMow doet elke dag zijn werk op Papendal. 'Maandag, woensdag en vrijdag waren onze maaimomenten voor de fairways, maar de robot kan elke dag naar buiten, omdat het geen personeel kost. Hij maait niet alles in één dag. De SmartMow gaat de volgende dag verder waar hij gebleven was. Ook kunnen wij desgewenst de ingestelde route aanpassen, bijvoorbeeld als het gras op een bepaalde plek in een fairway sneller groeit', zo verduidelijkt Diets de flexibiliteit van deze machine. Dankzij de dagelijkse inzet op de fairways blijft het gras korter en wordt de mat compacter, waardoor ook de onkruiddruk vermindert. Een ander belangrijk voordeel van de inzet van deze machine is dat er omgerekend meer dan 25 uur bespaard wordt op mankracht. 'Deze gewonnen tijd kunnen wij prima gebruiken voor andere klussen.'


Dat de SmartMow rondrijdt op Papendal is te danken aan de nauwe banden tussen De Enk, die verantwoordelijk is voor het onderhoud op deze golfbaan, en TurfTroniq. Diets: 'TurfTroniq levert al langer opbouwkits voor kooimaaiers van andere merken. Nu hebben ze een eigen machine ontwikkeld.' De machines worden als bouwpakket in elkaar gezet bij TurfTroniq. Diets: 'TurfTroniq beschikt niet over fabriekscapaciteit. Het gebeurt handmatig. Inmiddels zijn er een stuk of zes verkocht. Er rijden nu ook exemplaren rond bij Het Rijk van Nijmegen en in België.'

'Het mooie van deze machine vind ik dat je hem helemaal kunt afstellen via een computerschermpje'

App

Alle greenkeepers van het Edese team van De Enk hebben een app op hun smartphone waarmee ze de SmartMow in de gaten kunnen houden. Mocht hij ergens op de baan tot stilstand komen, dan wordt dit op de app gemeld. Degene die het dichtst in de buurt is van de SmartMow gaat ernaartoe om de situatie te controleren en de maaier weer aan het werk te zetten. Om de machine na een werkdag naar de laadplaats te rijden, kan een greenkeeper achterop gaan staan en de besturing overnemen. Diets: 'Het mooie van deze machine vind ik dat je hem helemaal kunt afstellen via een computerschermpje, bijvoorbeeld de snelheid waarmee je wilt rijden en maaien of de maaihoogte. Het past helemaal in ons streven naar onderhoud op maat en in De Enks bedrijfsfilosofie van innovatie en zero emissie.'


Demo-machine

De SmartMow op Papendal wordt binnenkort vervangen door een nieuwe. Het allereerste exemplaar pakt zijn functie als demo-machine dan weer op. Verder is de nieuwkomer identiek aan de nu gebruikte SmartMow.


De Enk Groen & Golf B.V.
Golfbaan Het Rijk van Nij...
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER