Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Conditiemeting volgens NEN 2767

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sarah Westenburg, woensdag 18 juni 2025
146 sec


Sleutel tot slimmer groenbeheer

Steeds meer groenbeheerders willen niet langer alleen vertrouwen op visuele indrukken, maar zoeken naar objectieve, reproduceerbare informatie over de staat van hun bomen en ander groen. De NEN 2767-conditiemeting, afkomstig uit de vastgoed- en infrastructuursector, blijkt ook goed toepasbaar in het groenbeheer en wordt inmiddels door een groeiend aantal partijen gebruikt. Een van de pioniers is het bedrijf Alles over Groenbeheer. We spreken Herman Wevers, de directeur.

Dashboard NEN opname Weert Bomen
Dashboard NEN opname Weert Bomen

Wevers vertelt hoe het zo'n vier jaar geleden allemaal begon met een opmerking van Hans Kaljee, bomenconsulent bij de gemeente Amsterdam. 'Kaljee zei: "We weten veel over onze bomen, maar eigenlijk te weinig over hun actuele conditie"', vertelt Wevers. 'Dat zette ons aan het denken.' Zijn teamleden verdiepten zich in de bestaande NEN 2767-methodiek. Ze waren meteen enthousiast over de meetmethode, maar minder over wat er precies gemeten werd. Daarom gingen ze in overleg met de betreffende NEN-werkgroep, om de methode beter af te stemmen op het groenbeheer.

Conditie, maar ook functioneren en veiligheid

Gaandeweg kwamen ze erachter dat alleen het meten van de conditie niet genoeg is. Wevers: 'Functioneren en veiligheid zijn net zozeer van belang. Daarom worden die aspecten ook meegenomen in de NEN-methodiek.' Deze methodiek maakt gebruik van een specifieke dataset voor groen, met een verdeling in de onderdelen 'boom' en 'groenvak' en daaraan gekoppelde gebreken, zoals de bedekkingsgraad en bladontwikkeling. De conditie wordt gemeten en weergegeven op een schaal van 1 (uitstekend) tot 6 (zeer slecht).


De toepassing van de NEN 2767-methodiek past in de bredere ontwikkeling in de richting van datagedreven groenbeheer. Bijna alle groenbeheerders werken met GIS, geografische informatiesystemen. De gegevens die met de NEN-methodiek worden verzameld, kunnen direct worden gekoppeld aan deze systemen. Daarmee ontstaat een actueel en integraal beeld van de staat van het groenbestand, dat via dashboards eenvoudig te visualiseren is. 'We werken met software die direct inzicht geeft in prioriteiten en kosten', aldus Wevers.

De kracht van één integrale methodiek

Wat NEN 2767 onderscheidt van andere methoden, is de mate waarin de kwaliteit objectief en uniform wordt gemeten. De Roloff-methode en het Handboek Bomen bieden waardevolle inzichten, met name op het gebied van vitaliteit en beleidsrichtlijnen, maar NEN 2767 levert informatie die naadloos aansluit op de moderne eisen van assetmanagement. Met behulp van deze methodiek kunnen groenbeheerders met één meetinstrument alle groene onderdelen van de buitenruimte beoordelen en onderbouwde keuzes maken over beheer en onderhoud, risico's en budgetverdeling. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat er bomen geplant worden op plekken waar twee jaar later het riool en de verharding vervangen moeten worden.


Herman Wevers
'De kracht van deze systematiek is de integraliteit', zo licht Wevers toe. 'Je kunt niet alleen bomen meenemen, maar ook gras, kruiden en heesters, dus de hele groene openbare ruimte. Ook is er een biodiversiteitsmeetlat toegevoegd. Tel daarbij op dat de overige assets veelal ook volgens NEN 2767 opgenomen worden. Alles volgt dezelfde systematiek, met als doel het maken van integrale keuzes over behoud of vervanging.' Voor organisaties die streven naar een geïntegreerde, objectieve en gestandaardiseerde aanpak van groenbeheer biedt de NEN 2767-methodiek dus aanzienlijke voordelen. Wevers: 'Groen is tegenwoordig een serieuze post op de begroting. Provincies stellen eisen volgens het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De kosten voor dagelijks beheer en de vervangingsopgave zijn inzichtelijk en afgestemd op de overige assets.'

'Je haalt met minder inspanning veel meer gegevens boven tafel'

Volgens Wevers leidt de NEN 2767-methodiek niet alleen tot betere data, maar ook tot efficiëntere inspecties: 'Je haalt met minder inspanning veel meer gegevens boven tafel.' De methodiek wint volgens hem aan populariteit, maar doordat die nog vrij nieuw is, zijn er nog relatief weinig mensen die ermee (kunnen) werken. Wat dat betreft ziet de toekomst van de methodiek er volgens hem rooskleurig uit, want er is nog volop potentie voor verdere uitrol.

Standaard raakt ingeburgerd

De toepassing van NEN 2767 in het groenbeheer raakt inmiddels steeds meer ingeburgerd. In januari 2024 werd het eerste certificaat 'NEN 2767-inspecteur groen' uitgereikt. Inmiddels zijn diverse gemeenten en woningcorporaties gestart met pilots en toepassing in de praktijk. Opleiders zoals Helix Academy, Yuverta, Terra Next en PC Bomen bieden cursussen aan waarin je leert om metingen volledig conform NEN 2767 uit te voeren. Dankzij deze opleidingen ontstaat er een beroepsgroep van deskundige inspecteurs, die op gestandaardiseerde wijze groenobjecten beoordelen. Dat is een belangrijke stap in de verdere professionalisering van het vakgebied, zodat gemeenten en aannemers de uitkomsten met vertrouwen kunnen inzetten voor hun groenbeheer.


Alles over Groenbeheer Zu...
Yuverta
Terra Next
Praktijk Centrum Bomen
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER