Oeverzwaluwenwand op golfbaan Gaasterland

De natuurontwikkeling gaat door. Burgemeester Klaas Agricola onthulde dit voorjaar het paneel bij de nieuwe oeverzwaluwenwand op de Golfbaan Gaasterland.

De natuurontwikkeling gaat door. Burgemeester Klaas Agricola onthulde dit voorjaar het paneel bij de nieuwe oeverzwaluwenwand op de Golfbaan Gaasterland. Foto Cees Walinga

Gaasterland heeft er een oeverzwaluwenwand bij. Zaterdagmiddag onthulde burgemeester Klaas Agricola van De Fryske Marren ter opening van de wand met broedgaten een informatiebord bij de wand op de natuur-golfbaan Gaasterland aan de Sminkewei.


Er was eerder ook al eens een wand waar de oeverzwaluwen konden broedden op de golfbaan, maar die was opgebouwd van leemhoudend zand. De wand stortte steeds in en moest dan weer opgebouwd worden en afgestoken worden. Dat was de laatste jaren niet meer gebeurd en zodoende vlogen de oeverzwaluwen de golfbaan voorbij.

Bij de Wyldemerk is ook een plek waar ze kunnen broeden, maar de golfers wilden het vogeltje toch weer terug. Reyer Koudenburg zei daarover bij de opening. “Ze horen bij de beleving van de baan. Het is altijd genieten als de vogeltjes over het water scheren.”

Daarop werd een plan gesmeed voor een wand met een langere levensduur. Dat werd een betonnen muur, bestaande uit vier panelen. In de panelen zitten broedgaten waar de vogeltjes door kunnen om in het leemhoudend zand achter de muur te kunnen nestelen. De vogels graven daarvoor gangen tot wel anderhalve meter diep, vertelde Michiel Limburg van de vogelwacht Balk.

Dat onderhoud houdt in dat na de broedperiode, de vogels kunnen wel drie legsels grootbrengen in een seizoen, de gangen schoongemaakt worden. ‘De parasieten weghalen en de gangen weer volstoppen met zand.” Vrijwilligers van de vogelwacht en de vogelwerkgroep van de Golfclub zullen dat doen.

Voor de wand is een vijver die als voedselplek dient omdat het water veel insecten lokt, de hapjes voor de vogels. De steile wand zorgt er bovendien voor dat predatoren niet bij de vogeltjes kunnen komen, noemde Limburg nog een belangrijk voordeel van de nestelwand.

De oeverzwaluw is een kolonievogel. Als er een schaap over de dam is, verwacht Limburg veel vogeldrukte. Zo honkvast als de boerenzwaluw is de oeverzwaluw niet. “Die zoeken steeds weer een nieuw plekje. Ook voor de broedsels binnen een seizoen. Dat ze hier komen moeten we natuurlijk nog afwachten, maar ik ben daar niet ongerust over.”

De burgemeester mag dan de wand officieel geopend hebben, uiteindelijk is het aan de oeverzwaluwen, die inmiddels op de terugweg zijn van hun verblijf in de Nigerdelta, om de wand echt in te wijden. Volgens vogelkenner Jan de Jong uit Joure, die ook van de partij was zaterdag, zijn ze al gesignaleerd in zuid Spanje. Hun broedseizoen begint overigens pas eind mei.

Van de golfers zullen de vogels beslist geen last hebben, verzekert Dick Veenendaal, voorzitter van de golfclub Gaasterland.  “Nee hoor, ze horen er gewoon bij en er is genoeg plek.” De natuurgolfbaan Gaasterland is 46 hectare groot. Daarop zou met gemak een 18-holes baan gerealiseerd kunnen worden, maar er is gekozen voor een 9-holes. Zodoende is er 30 hectare voor natuur, die er ook spontaan mag ontstaan. “Er zijn gebieden waar wel eens ballen verdwijnen, en waar wij niet komen, dan alleen op bepaalde momenten om ze terug te halen en voor natuuronderhoudswerk.”

De oeverzwaluwenwand is aangelegd door het bedrijf van Willem en Jantsje Koopmans uit Oudemirdum. Een geldactie binnen de club, het IJsvogelfonds en de Stichting Jonkvrouwe Bas Backer maakten de nestwand financieel mogelijk.