Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

FOTY en GOTY bezoeken Engeland

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, dinsdag 19 juni 2018
100 sec


Westeneng, Norris, Hatcher, Grooteman, Van Wijk op Blackmoor
Het is inmiddels een goede traditie dat de Fieldmanager of the Year en Greenkeeper op the Year door sponsor ICL worden meegenomen op een tripje. Vorig jaar brachten de winnaars een bezoek aan vooraanstaande stadions. Dit jaar was de beurt aan golfbanen. En dat waren niet de minste banen.

Samen met Twan van Wijk van ICL en vakbladen Fieldmanager en Greenkeeper vertrokken Marc Grooteman en Arjen Westeneng woensdagochtend 13 juni naar Engeland voor een bezoek aan het exclusieve The Wentworth Club (Virginia Water). Daar ontmoetten zij Dan Clarke, de courses manager van Wentworth. Nick Martin (ICL) sloot zich bij het gezelschap aan.

Donderdag ging de tocht verder naar twee andere banen. Darren Hatcher van ICL was de hele dag de begeleider. Het gezelschap ging eerst naar Blackmoor Golf Club in Whiteholl (gerangschikt op 75 in beste golfclubs in het Verenigd Koninkrijk). Daar kregen zij een rondleiding van course manager James Norris. Daarna volgde een bezoek aan de Princes Golf Club in Sandwich (57e in het Verenigd Koninkrijk), voor een rondleiding met course manager Sean McLean en James Bledge van de Royal Cinque Ports Golf Club, de naastgelegen baan.

Een intensief, maar erg leuk programma, vindt Arjen Westeneng, die op het moment van schrijven op Golf Club Gut Lärchenhof meewerkt aan de voorbereidingen voor het BMW International Open (waarover later meer). 'We hebben hele mooie banen gezien en met name Wentworth vond ik erg bijzonder. Hoe ze dat daar voor elkaar hebben, dat was wel heel bijzonder. Vooral de West Course vond ik uniek om te zien omdat daar ook de BMW PGA wordt gespeeld. Hole 18 zie je altijd op tv. De West Course wordt onderhouden door 21 greenkeepers (eigenlijk 24, maar ook in Engeland kunnen ze moeilijk aan vakmensen komen). De snelheid van de greens is rond Stimp 12 voet en met het toernooi nog iets sneller dan dat.'

'Maar ook de andere banen waren interessant. Blackmoor bijvoorbeeld, is met zijn heide en bos weer een totaal andere baan dan Wentworth. De drie banen zitten allemaal net boven de 100 kg stikstof op de greens voor dit jaar. Dat is vergelijkbaar met de Woeste Kop - en ik vermoed veel andere Nederlandse banen. Ze zijn in Engeland ook zeker naar beneden gegaan qua voeding.' Wat Westeneng onder meer opviel op Wentworth was de beluchting van de greens. 'Er ligt een drainagesysteem, waarmee zowel gezogen als geblazen kan worden. Stel dat je een dag veel regen hebt, dan kun je dat dus wegzuigen.' Wentworth heeft 3 banen. Dagelijks mag een beperkt aantal spelers de baan op. 'Op maandag kan men tot 12 uur starten, dan komen de greenkeepers achterop met werkzaamheden. De dinsdagmiddag ligt de focus op het verbeteren van de kwaliteit. Dat herhaalt zich zo elke week.'

Hier mochten de heren ook zelf putten. 'De baan is zó snel, dat je in 3 à 4 puts de bal erin hebt. De andere banen zijn iets lager van niveau, wat voor de gemiddelde golfer wel leuker is, denk ik.'Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Demodagen over automatisering op de golfbaan
woensdag 19 juni 2024
t/m dinsdag 25 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER