Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Golfclub vergiftigt greens per ongeluk tijdens greenkeeperloze periode

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 4 januari 2023
54 sec


Leden Hagley Golf Club in Nieuw-Zeeland wilden schimmel juist bestrijden

Kundige greenkeepers zijn onmisbaar voor het juiste onderhoud van een golfbaan. Dit is maar weer eens duidelijk geworden op een golfbaan in Nieuw-Zeeland waar leden bij afwezigheid van een greenkeeper het gras vernielden, terwijl zij juist de aanwezige dollarspot wilden bestrijden.


Dit is te lezen op de website van Stuff. Seniorleden hoopten de beschadigde greens op de baan in het Hagley Park in Christchurch te redden, maar in plaats daarvan hebben ze de greens vernield toen ze per ongeluk een dubbele dosis van een schimmelwerend middel gebruikten. Volgens Alan Timu, vicevoorzitter van de Hagley Golf Club, was het incident het hoogtepunt van verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de vier maanden tussen het vertrek van de oude greenkeeper en de komst van een nieuwe.

Specialist

Niet lang na het vertrek van de greenkeeper verscheen de zich snel verspreidende dollarspotschimmel in de greens, die het gras snel doodde. Op advies van een specialist werd een plan opgesteld om fungicide op de greens te strooien. Omdat dit niet tot het gewenste resultaat leidde, werd twee weken later een tweede dosis gesproeid die twee keer zo sterk was. Bovendien bevatte de gebruikte sproeitank mogelijk nog restanten van een andere herbicide. Binnen twee weken waren de greens geel geworden en na vier weken stierf het gras volledig af.


Herstelplan

Er zijn sindsdien tijdelijke greens aangelegd en zeven greens worden volledig hersteld. De tijdelijke greens functioneren op ongeveer 60% van de gebruikelijke standaard en de rating van de baan is aangepast om een nauwkeurige handicapscore te behouden. De nieuwe greenkeeper heeft een herstelplan opgesteld waarbij de getroffen greens opnieuw worden ingezaaid.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER