Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Indoor geteeld gras biedt golfbanen en voetbalstadions nieuwe mogelijkheden

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 18 maart 2024
83 sec


Een consortium van bedrijven in Zuidwest Nederland, bestaande uit onder andere DLF, Boot, Graszoden, Organicz, Logiqs en de Goese Golf, heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van indoor geteeld gras. Het beidt kansen voor golfbanen en voetbalstadions. De provincie Zeeland heeft dit onderzoek gesubsidieerd.


In de buitenteelt zijn steeds meer problemen om de kwaliteit en beschikbaarheid te garanderen vanwege beperking van toegestane gewasbeschermingsmiddelen en extremere weersomstandigheden. Daarnaast zijn er grastypes die als grasmat niet gesneden en verplaatst kunnen worden.

Het consortium onderzocht de mogelijkheden voor de verschillende markten. Voor de recreatieve en particuliere markt kan indoor geteeld gras niet concurreren met de huidige marktprijzen voor graszoden in Nederland. De concurrentie in die markt is groot en de marktprijs bevindt zich onder de bedrijfseconomische kostprijs. Daarbij komt dat jaarrond uitleggen van indoor geteeld gras hoge eisen stelt aan de substraatmat wat de kostprijs verhoogt. Ook dient, waanneer de verschillen tussen indoor en buitenklimaat te groot zijn, rekening te worden gehouden met een afhardingsperiode tussen de teelt en het uitleggen van de matten.

Greens

Voor de sportwereld zijn er nieuwe kansen, zo blijkt uit het onderzoek. Voor golfbanen kan voor de greens gras worden geteeld welke normaliter niet als mat geteeld kan worden. Hierdoor kunnen greens aangelegd, gerepareerd of aangepast worden zonder dat een hole dicht moet om het gras te laten volgroeien. Door de aandacht van de greenkeepers en het moment van uitleggen goed te bepalen zijn substraateisen en afharding minder relevant.


Voor de voetbalstadions lijken de kansen op korte termijn het grootst. Zij hebben met regelmaat een nieuwe grasmat nodig van hoogwaardige kwaliteit. De jaarrond beschikbaarheid van buiten geteelde grasmatten wordt steeds lastiger door extreme weersomstandigheden waardoor groei en of oogst bemoeilijkt worden. Daarbij heeft de kwaliteit ook te lijden van afnemende toelatingen van bestrijdingsmiddelen.

Homogene grasmat

Indoor geteelde matten groeien in een kortere periode en in een beschermde omgeving waardoor homogene grasmat ontstaat waarin ongedierte, onkruid en andere grassoorten geen kans krijgen zicht te nestelen in de zode. Ten slotte is het jaarrond beschikbaar zijn van indoor gras een groot voordeel bij een extremer wordend klimaat. Momenteel wordt gewerkt aan een vervolgproject voor voetbalstadions waarin gekeken zal worden hoe een indoor geteelde grasmat kan voldoen aan de gewenste speeleigenschappen.


Substraatmateriaal

Binnen dit demonstratieproject is substraatmateriaal gebruikt die een organische oorsprong hebben zoals jute, bamboe, cellulose, vezelhennep, wol en haar. De insteek was snel afbreekbare materialen te gebruiken en geen resten achter te laten in de bodem na het uitleggen van de graszoden.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
Kress houdt demodag met innovatieve robotmaaiers voor golfbanen in Ermelo
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER